Boekennieuws

Uit de Top 51 van 2021 van de Volkskrant

'Intrigerende roman van Katixa Agirre over wat het betekent om een moeder te zijn.
In deze verrassende roman laat de Baskische Katixa Agirre een jonge moeder graven in haar eigen ziel.' Lees verder de hele boekbespreking in de Volkskrant >>>

 

Over de lente en de eenzaamheid

'Het zijn levendige karakterschetsen, soms bijna korte novellen, altijd geschreven met aandacht voor veelzeggende details.’ Lees verder in de Volkskrant.

De fluistering van de sterren

'Het zijn fascinerende personages, levensecht doordat ze het zichzelf zo moeilijk maken. Sommige verhalen zijn niet meer dan schetsen, maar juist de open plekken spreken tot de verbeelding.' Lees verder in de Volkskrant.

Weg uit de armoede

Een schitterende roman, empathisch geschreven, tragisch tot in zijn voegen. Om in te verdwijnen en ademloos uit te lezen. LEESKOST over 'Weg uit de armoede' van Truus Rozemond. Lees de hele recensie op de website.

Hunkeren naar verbinding

'Eenzaamheid gaat niet alleen over gebrek aan sociale contacten. Joan van Baarle, politicoloog en oud-leidinggevende in de asiel- en vrouwenopvang, ontdekte dat er drie soorten zijn, ieder met eigen oplossingen.' Lees verder in het AD het hele artikel over het boek 'Hunkeren naar verbinding'.

Leerschool der liefde

'Edith Wharton mocht dan afstand nemen van modernistische schrijvers als Joyce en Faulkner, wat psychologische subtiliteit en diepgang betreft behoort ze nog immer tot de literaire eredivisie, dankzij het vlijmscherpe fileermesje van Psyche.' De Groene Amsterdammer over 'Het rif'. Lees de hele bespreking >>>

10 miljoen jaar leiderschap

'Interessant boek', aldus het Noordhollands Dagblad over '10 miljoen jaar leiderschap' van Leon Schaepkens. Hij schreef een boek over succesvol leiderschap en de rol van oeroude behoeftes als veiligheid, verbondenheid en waardering. Lees verder >>>

Hardnekkige misverstanden rond het klimaat

Bij Uitgeverij Van Brug verscheen enkele jaren geleden Huisarts op Vlieland, een verzameling columns van eilanddokter John Deen, inspiratiebron voor de tv-serie Dokter Deen. Wie is hij echt? In aanloop naar 'de preek van de leek' vertelt hij in Trouw openhartig over zijn leven.

Huisarts op Vlieland

Bij Uitgeverij Van Brug verscheen enkele jaren geleden Huisarts op Vlieland, een verzameling columns van eilanddokter John Deen, inspiratiebron voor de tv-serie Dokter Deen. Wie is hij echt? In aanloop naar 'de preek van de leek' vertelt hij in Trouw openhartig over zijn leven.

Waar ben ik?

"Latour schudt gangbare stellingen over natuur, klimaat en individu behoorlijk door elkaar", aldus Trouw in haar recensie over Waar ben ik? Lockdownlessen voor aardbewoners. In een filosofisch verhaal, met als leidraad 'De gedaanteverwisseling' van Kafka, zoekt Bruno Latour naar antwoorden op deze vraag. Lees de volledige recensie in Trouw via onderstaande link.

Een schitterende slangenkuil

"De macht ligt bij de NPO. Die bepaalt wat wordt uitgezonden, op welke tijdstippen en wat de kijkcijfers moeten zijn." Trouw interviewde Ton Verlind naar aanleiding van de publicatie van Een schitterende slangenkuil, waarin hij zijn persoonlijke ervaringen met vijftig jaar journalistiek beschrijft.
Het volledige artikel in de krant.

Tegen totalitarisme

'Orwell had een feilloos gevoel voor totalitaire trekjes. Elke ‘heerschappij der heiligen’ was hem een gruwel. En precies deze mentaliteit maakt de zestien in Tegen totalitarisme verzamelde essays en columns die Orwell in de loop van de jaren veertig schreef zo verfrissend.' Naar de hele recensie in de Volkskrant

Een schitterende slangenkuil

‘Kijkcijfers bij de publieke omroep werden belangrijker dan maatschappelijke impact. De zucht naar succes is ten koste gegaan van de verscheidenheid; het is nu steeds hetzelfde geluid dat gehoord wordt.' Dat stelt voormalig mediadirecteur van de KRO Ton Verlind in zijn boek 'Een schitterende slangenkuil' dat op 12 juli is gelanceerd.

Lees het artikel verder in het AD

Jonge man met trompet

"Met veel schwung beschrijft Baker, zelf een groot jazzliefhebber, fenomenale jamsessies en optredens in clandestiene clubs." Onlangs verscheen de Nederlandse vertaling van Young Man with a Horn (1938), door velen beschouwd als de eerste jazzroman. Lees de recensie in de Volkskrant.

Maria Magdalena

"Maria Magdalena is een van de belangrijkste én een van de meest mysterieuze vrouwen uit de Bijbel. Dat heeft ruimte geboden voor een zeer rijke en gevarieerde verbeelding." Trouw schreef over de nieuwe tentoonstelling in het Catherijneconvent, waarbij ook de bijbehorende catalogus ''Maria Magdalena, kroongetuige, zondaar, feminist' verscheen. Lees verder >>>

NRC over Moeders zullen nooit

Het resultaat is Agirre die schrijft over een vrouw die schrijft over het niet kunnen schrijven over, en daarbij alles aangrijpt om wél te schrijven over. Moord. Moederschap. Het resultaat is een interessante, lichtelijk eclectische en intelligente roman. Lees verder in de NRC.

De memoires van Jan Jansen

Dior, Armani, Prada. Grote modehuizen gingen schaamteloos aan de haal met de schoenontwerpen van Jan Jansen. Onlangs verschenen zijn memoires. "Ze kunnen de hele P.C. Hooftstraat opkopen als ze willen", zegt Jansen. "Ze hadden me ook mogen vragen om een nieuwe variant te ontwerpen." Lees in Trouw het volledige artikel.

Moeders zullen nooit

"Alles stroomt in Moeders zullen nooit en alles (inclusief de humor en ironie) staat in dienst van de existentiële zoektocht van een jonge vrouw wier identiteit op drift is geraakt door het moederschap." Vier sterren voor de nieuwe roman van de Baskische Katixa Agirre. Lees de volledige recensies in de Volkskrant.

Orwell is tachtig jaar later nog akelig actueel

"Het is een vreemde gewaarwording om iemand in een essay van tachtig jaar oud de huidige politieke problemen zo scherp te zien ontleden." Onlangs verscheen Tegen totalitarisme, waarin de beste essays over politiek en literatuur van George Orwell zijn opgenomen. Trouw geeft maar liefst vijf sterren.

Binnenland van Elin Willows

Vorig jaar verscheen het boek Binnenland. NRC schreef erover: "Hoe komt het dat een roman waarin eigenlijk niets gebeurt zo inspirerend kan zijn? Dat je zo meeleeft met iemands eenzaamheid en opgaat in diens stoïcijnse manier van denken en doen? Het overkomt je bij het lezen van het overtuigende romandebuut Binnenland van de Zweedse Elin Willows." Lees de volledige recensie in de NRC via deze link.

Werk nooit met je idolen

Adele, Lady Gaga, Bruno Mars... Onlangs verscheen 'Werk nooit met je idolen' van Gideon Karting, waarin hij vertelt over zijn ervaringen als boeker van internationale artiesten voor concertorganisator Mojo. Het hele interview lees je in het AD.

De Volkskrant over De schuilplek

"Hostovsky weet de innerlijke strijd van zijn hoofdpersoon goed voelbaar te maken. Je zit samen met hem in de kelder, je hoort de geluiden, je ruikt de stank van het lijk dat dagenlang onder zijn bed ligt. Zelfs de gekte die aan het eind toeslaat, of niet, dat blijft in het midden, is navoelbaar. Dit is grootse literatuur." Lees verder de hele recensie online.

Een heerlijk gedetailleerde beschrijving van een lang verdwenen Berlijn.

Het herontdekte De Effingers kreeg een derde druk. Geen wonder. Gabriele Tergit beschrijft liefdevol een verdwenen Berlijn. Lees verder de recensie van Andrea Bosman in Trouw

 

Het andere koek boek

Mirjam Marks vertelde bij Tijd voor Max over Het andere koek boek, waarin gevluchte kinderen praten over hun lievelingsgerechten. Een kookboek voor de hele familie, met een verrassende en kleurrijke verzameling recepten van over de hele wereld. Vanaf de 16de minuut.

May

Onlangs verscheen de Engelse vertaling van het beroemde gedicht "Mei" van Herman Gorter. 'Bij elke situatie in het leven past wel iets uit Mei. Omdat ik in mijn werk veel contact heb met expats en ik zie hoe moeilijk het voor ze is iets mee te krijgen van de Nederlandse cultuur, is het idee voor May ontstaan', zegt ingenieur en vertaler Michiel Kruijff in de Volkskrant.

Rode Jeugd

Zelf noemen we het een graphic novel, een stripboek waarin volwassen thema's aan de orde komen - aldus schrijver en journalist Maurice van Turnhout en beeldend kunstenaar Matijs van de Kerkhof in het Eindhovens Dagblad. - We zetten maoïsme tegenover carnavalsbeleving. [...] We vertellen de geschiedenis niet zozeer naar de letter, maar meer naar de tijdgeest.

De schuilplek

Egon Hostovský schreef over een verstekeling in oorlogstijd. Zijn zielsnood is geen bijproduct van de actie, ze is de kern van het verhaal, aldus Alexandra De Vos in De Standaard. 

Wat doen wij zelf om gezond te blijven?

Lieneke van de Griendt is huisarts en vroeg zich af waarom zo veel patiënten met chronische ziekten ondanks alle medische inspanningen niet genezen. Ze ging op zoek naar antwoorden en schreef "Studeerden wij medicijnen of geneeskunde", dat inmiddels aan de vierde druk toe is. In het AD verscheen een interview met haar.

Mooie vrienden

Martijn Jas schreef Mooie vrienden, over een laatbloeier en een eeuwige vrijgezel die uit de kast komt. Beluister zijn interview NPO Radio 1

NRC over 'Speel! De lessen van Jan Wijn'

Van Wibi Soerjadi en Paolo Giacometti tot de broers Jussen; Jan Wijn leidde in bijna 60 jaar vele generaties pianisten op aan het conservatorium. Sandra Kooke schreef Speel! De lessen van Jan Wijn. Lees de recensie in NRC Handelsblad.

Winebusiness lovend over Proeven als een Pro

'Een uitmuntend boek voor degenen die meer willen weten over het proeven van wijn en het leuk vinden daar dieper in te duiken. Ook de uitleg over het maken van wijn is helder geschreven en fraai geïllustreerd.' In Winebusiness

Ode aan Liter door boekhandelaar Brokking

'Ook dit nummer staat vol met literaire gedichten en verhalen. Ik zie deze aanbeveling als een ode aan al die mensen die zich nu en vroeger hebben ingezet voor Liter.' Johan Brokking (in Reformatorisch Dagblad)

AD over Euthanasie of moord?

Huisarts Paul Giesen willigt een euthanasieverzoek in. En is plots moordverdachte. Een vuistslag in zijn gezicht, zegt hij in het AD.

Big Sister in AD

Sabine Wendel deed mee aan de eerste editie van Big Brother. 'Als ik had geweten hoe groot de impact was, had ik nooit meegedaan', zegt ze nu.

Trouw over Videobellen Etiquette

Wat kan wel en wat kan niet in een videovergadering? Fysiotherapeut en videobelcoach Marlous de Haan deelt haar zes beste tips. Lees de volledige recensie in Trouw.

GGZ Totaal over Kinderen van de straat

In oktober verscheen 'Kinderen van de Staat', over misstanden in de jeugdzorg in Nederland. Lees in GGZ Totaal een bespreking van dit boek én een interview met schrijfster Hélène van Beek.

New Scientist lovend over 400.000 generaties

'400.000 generaties' van Dick Slagter is een helder geschreven en wetenschappelijk onderbouwd verhaal over de evolutie. Emeritus hoogleraar biologie Nico van Stralen tipte het boek in New Scientist.

Eerste online boek-event

Het literair-cultureel programma Books on Tour is met het thema Licht in het hoofd op 1 november online gegaan. Deelnemen aan het event over depressie en creativiteit kan nog steeds. Gasten: Henk van Straten, Eva Meijer, Patricia Idsinga en Marieke stam. Wil je het event online bekijken? Dat kan via deze link. Kosten: € 5,-

Books on Tour is een initiatief van De Vrije Uitgevers.

Geen kookboek

Mensen eten soms bizarre vogels, van ortolanen tot meerkoeten. Is dat erg? Niet altijd, blijkt uit de bundel De smaak van reiger van Peter Müller. ‘Voor de duidelijkheid: het is geen kookboek’, zegt Müller.

Lees hier het hele artikel in Trouw.