Archief

Moeders zullen nooit

"Alles stroomt in Moeders zullen nooit en alles (inclusief de humor en ironie) staat in dienst van de existentiële zoektocht van een jonge vrouw wier identiteit op drift is geraakt door het moederschap." Vier sterren voor de nieuwe roman van de Baskische Katixa Agirre. Lees de volledige recensies in de Volkskrant.

Orwell is tachtig jaar later nog akelig actueel

"Het is een vreemde gewaarwording om iemand in een essay van tachtig jaar oud de huidige politieke problemen zo scherp te zien ontleden." Onlangs verscheen Tegen totalitarisme, waarin de beste essays over politiek en literatuur van George Orwell zijn opgenomen. Trouw geeft maar liefst vijf sterren.

Binnenland van Elin Willows

Vorig jaar verscheen het boek Binnenland. NRC schreef erover: "Hoe komt het dat een roman waarin eigenlijk niets gebeurt zo inspirerend kan zijn? Dat je zo meeleeft met iemands eenzaamheid en opgaat in diens stoïcijnse manier van denken en doen? Het overkomt je bij het lezen van het overtuigende romandebuut Binnenland van de Zweedse Elin Willows." Lees de volledige recensie in de NRC via deze link.

Werk nooit met je idolen

Adele, Lady Gaga, Bruno Mars... Onlangs verscheen 'Werk nooit met je idolen' van Gideon Karting, waarin hij vertelt over zijn ervaringen als boeker van internationale artiesten voor concertorganisator Mojo. Het hele interview lees je in het AD.

De Volkskrant over De schuilplek

"Hostovsky weet de innerlijke strijd van zijn hoofdpersoon goed voelbaar te maken. Je zit samen met hem in de kelder, je hoort de geluiden, je ruikt de stank van het lijk dat dagenlang onder zijn bed ligt. Zelfs de gekte die aan het eind toeslaat, of niet, dat blijft in het midden, is navoelbaar. Dit is grootse literatuur." Lees verder de hele recensie online.

Een heerlijk gedetailleerde beschrijving van een lang verdwenen Berlijn.

Het herontdekte De Effingers kreeg een derde druk. Geen wonder. Gabriele Tergit beschrijft liefdevol een verdwenen Berlijn. Lees verder de recensie van Andrea Bosman in Trouw

 

Het andere koek boek

Mirjam Marks vertelde bij Tijd voor Max over Het andere koek boek, waarin gevluchte kinderen praten over hun lievelingsgerechten. Een kookboek voor de hele familie, met een verrassende en kleurrijke verzameling recepten van over de hele wereld. Vanaf de 16de minuut.

Mei

Onlangs verscheen de Engelse vertaling van het beroemde gedicht "Mei" van Herman Gorter. 'Bij elke situatie in het leven past wel iets uit Mei. Omdat ik in mijn werk veel contact heb met expats en ik zie hoe moeilijk het voor ze is iets mee te krijgen van de Nederlandse cultuur, is het idee voor May ontstaan,' zegt ingenieur en vertaler Michiel Kruijff in de Volkskrant.

Rode Jeugd

Zelf noemen we het een graphic novel, een stripboek waarin volwassen thema's aan de orde komen - aldus schrijver en journalist Maurice van Turnhout en beeldend kunstenaar Matijs van de Kerkhof in het Eindhovens Dagblad. - We zetten maoïsme tegenover carnavalsbeleving. [...] We vertellen de geschiedenis niet zozeer naar de letter, maar meer naar de tijdgeest.

De schuilplek

Egon Hostovský schreef over een verstekeling in oorlogstijd. Zijn zielsnood is geen bijproduct van de actie, ze is de kern van het verhaal, aldus Alexandra De Vos in De Standaard. 

Wat doen wij zelf om gezond te blijven?

Lieneke van de Griendt is huisarts en vroeg zich af waarom zo veel patiënten met chronische ziekten ondanks alle medische inspanningen niet genezen. Ze ging op zoek naar antwoorden en schreef "Studeerden wij medicijnen of geneeskunde", dat inmiddels aan de vierde druk toe is. In het AD verscheen een interview met haar.

Mooie vrienden

Martijn Jas schreef Mooie vrienden, over een laatbloeier en een eeuwige vrijgezel die uit de kast komt. Beluister zijn interview NPO Radio 1

NRC over 'Speel! De lessen van Jan Wijn'

Van Wibi Soerjadi en Paolo Giacometti tot de broers Jussen; Jan Wijn leidde in bijna 60 jaar vele generaties pianisten op aan het conservatorium. Sandra Kooke schreef Speel! De lessen van Jan Wijn. Lees de recensie in NRC Handelsblad.

Winebusiness lovend over Proeven als een Pro

'Een uitmuntend boek voor degenen die meer willen weten over het proeven van wijn en het leuk vinden daar dieper in te duiken. Ook de uitleg over het maken van wijn is helder geschreven en fraai geïllustreerd.' In Winebusiness

Ode aan Liter door boekhandelaar Brokking

'Ook dit nummer staat vol met literaire gedichten en verhalen. Ik zie deze aanbeveling als een ode aan al die mensen die zich nu en vroeger hebben ingezet voor Liter.' Johan Brokking (in Reformatorisch Dagblad)

AD over Euthanasie of moord?

Huisarts Paul Giesen willigt een euthanasieverzoek in. En is plots moordverdachte. Een vuistslag in zijn gezicht, zegt hij in het AD.

Big Sister in AD

Sabine Wendel deed mee aan de eerste editie van Big Brother. 'Als ik had geweten hoe groot de impact was, had ik nooit meegedaan', zegt ze nu.

Trouw over Videobellen Etiquette

Wat kan wel en wat kan niet in een videovergadering? Fysiotherapeut en videobelcoach Marlous de Haan deelt haar zes beste tips. Lees de volledige recensie in Trouw.

GGZ Totaal over Kinderen van de straat

In oktober verscheen 'Kinderen van de Staat', over misstanden in de jeugdzorg in Nederland. Lees in GGZ Totaal een bespreking van dit boek én een interview met schrijfster Hélène van Beek.

New Scientist lovend over 400.000 generaties

'400.000 generaties' van Dick Slagter is een helder geschreven en wetenschappelijk onderbouwd verhaal over de evolutie. Emeritus hoogleraar biologie Nico van Stralen tipte het boek in New Scientist.

Eerste online boek-event

Het literair-cultureel programma Books on Tour is met het thema Licht in het hoofd op 1 november online gegaan. Deelnemen aan het event over depressie en creativiteit kan nog steeds. Gasten: Henk van Straten, Eva Meijer, Patricia Idsinga en Marieke stam. Wil je het event online bekijken? Dat kan via deze link. Kosten: € 5,-

Books on Tour is een initiatief van De Vrije Uitgevers.

Geen kookboek

Mensen eten soms bizarre vogels, van ortolanen tot meerkoeten. Is dat erg? Niet altijd, blijkt uit de bundel De smaak van reiger van Peter Müller. ‘Voor de duidelijkheid: het is geen kookboek’, zegt Müller.

Lees hier het hele artikel in Trouw.