Steden van Erasmus

De opmerkelijke rol van Rotterdam en Gouda in de Nederlandse Opstand

  • Auteur: Feico Houweling
  • ISBN: 9789492696014
  • Verschenen: 02-06-2017
  • Leverbaar: Niet beschikbaar
  • Druk: 1e druk
  • Productvorm: Zachte kaft
  • Taal: Nederlands
  • Uitgever: Hoor! Geschiedenis
  • Aantal pagina's: 144
€ 17,95

Omschrijving

Steden als Rotterdam en Gouda waren dankzij het daar heersende erasmianisme de bakermat van de Nederlandse religieuze tolerantie.

Soms lijkt het of een heel stuk van de geschiedenis van de Nederlandse Opstand onder het tapijt is weggemoffeld. Wie kan dat gedaan hebben en waarom?
Dat het calvinisme veel later naar de Noordelijke Nederlanden is gekomen dan naar het zuiden, is al jaren bekend. Maar in de geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog vinden we dat belangrijke gegeven zelden of nooit terug.
Aan de hand van historische feiten laat Feico Houweling zien hoe er in de Noordelijke Nederlanden werd gedacht over godsdienst en tolerantie voordat het calvinisme kwam. Het erasmianisme voerde hier de boventoon tot daaraan in 1618 een eind werd gemaakt.
De Hollandse mythe is gecreëerd om de oorspronkelijke Noord-Nederlandse mentaliteit te verdoezelen. Hoogste tijd om eens te kijken naar de echte wortels van Nederland.

Nu ook als luisterboek: http://hoorgeschiedenis.luondo.nl/13167791/steden-van-erasmus--het-luisterboek

Historici.nl
Recensie door René Spork

Feico Houweling wijst in zijn boek 'Steden van Erasmus De opmerkelijke rol van Rotterdam en Gouda in de Nederlandse Opstand (Vianen, 2017) op de politieke aspecten van de plaatsing van dit en vorige beelden van Erasmus in Rotterdam...

https://www.historici.nl/het-standbeeld-van-erasmus-in-rotterdam-baken-van-tolerantie/

Letteren010
Recensie door Pim Wiersinga

...een schitterende, helder geschreven studie...

In de 16e eeuw waarde de geest van Erasmus over de Zuid-Hollandse wateren. Anders dan mij en veel leeftijdgenoten met de paplepel werd ingegoten, was het niet een en al reformatorische rechtzinnigheid wat de klok sloeg in de opstand tegen den Spanjool - beter gezegd, tegen het centrale gezag. Tot aan de val van Antwerpen in 1585 was het calvinisme in de Noordelijke Nederlanden marginaal; helaas zuchten wij nog steeds onder de Hollandse mythe. Dit is 'een kijk op de geschiedenis die is gevormd na de gebeurtenissen van 1618 en die vooral is bepaald door orthodoxe calvinisten van destijds.' Aldus sprak Feico Houweling in zijn monografie Steden van Erasmus, en zijn argumenten deugen.

Geschiedenis Magazine
Recensie

Deze rehabilitatie van Rotterdam is terecht, en Houweling brengt daarbij een aantal feiten en anekdotes over de Maasstad bij elkaar die de moeite van het lezen waard zijn en voor sommige mensen het beeld van de Tachtigjarige Oorlog zullen aanvullen.

Kroniek Roterodamum
Recensie door Sjaak van der Velden

Het boek van Houweling roept op tot een bijstelling van de Nederlandse geschiedenis op het punt van de mythe dat de noordelijke Nederlanden vooral een Calvinistische traditie kennen van de koopman-dominee die om handelsredenen tolerant kan zijn, maar niet de erasmiaanse tolerantie uitgaande van wederzijdse erkenning en discussie...

Uitgelezen boeken
Recensie door Alek Dabrowski

Feico Houweling is historicus en een groot verteller, wat weer bleek bij deze presentatie. 'Steden van Erasmus. Het boek draait om een bijzondere gebeurtenis in 1549 toen kroonprins Philip Rotterdam bezocht en daar werd verwelkomd door een beeld van Erasmus. Maar dit boek is ook een pamflet, een aanklacht. Houweling probeert een aantal mythes over de Nederlandse Opstand te doorbreken...