Boekrecensies

Correspondent tussen Goethe en gossip

'Als telg van een Haagse journalistenfamilie stond Jan Belinfante (1902-1942) aan de wieg van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Hij verzorgde het nieuws in de meidagen van 1940. Door te schrijven dat Duitse parachutisten als vermomde boeren, nonnen en tramconducteurs neerdaalden, schopte hij tegen het zere been van de bezetter. Dit is het verhaal over zijn nauwelijks bekende, maar opmerkelijke leven.' Lees het artikel in de AD.

Platteel beschrijft de apocalyps als een clip van Michael Jackson

''In zijn nieuwe roman laat hij zien wat er overblijft aan beschaving nadat er een ecologische ramp heeft plaatsgevonden. Verschillende schrijfvormen versmelten, wat het boek iets scherps geeft. Lees de volledige recensie de NRC

Ode aan verzet

Herinneringen aan kleine en grote revoluties en bespiegelingen over hulp aan hedendaagse vluchtelingen. Met 'Verzet' schreef Chris Keulemans een fijnbesnaard hybride boek over alledaags protest. Lees verder in de NRC.

Hoe vertel je kleine kinderen over narcisme?

In de Week van de Kinderfilosofie, die zaterdag begint, verschijnt het prentenboek Knap. De hoofdpersoon is een mond die schreeuwt om erkenning. Waarom luistert niemand? Lees de hele recensie in Trouw.

Sterven in het harnas, dat lijkt me geweldig

Harry Slinger (74) kan het zingen niet laten. Van zijn vader hoorde de voorman van Drukwerk, hitmachine uit de jaren tachtig: zorg dat je niet in de vergetelheid raakt. Tijd voor een lied: 'Laat de rijken de crisis betalen'. Lees de hele recensie in Het Parool.