Meesterspion

  • Auteur: Peter Elshout
  • ISBN: 9789081812153
  • Verschenen: 01-05-2015
  • Leverbaar: Direct
  • Levertijd: Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
  • Druk: 1e druk
  • Productvorm: Harde kaft
  • Taal: Nederlands
  • Uitgever: BLOP
€ 17,95

Omschrijving

‘Brave Ben’, de hoofdpersoon in dit spannende verhaal, heeft zijn spionagemicrofoontje verstopt in de lerarenkamer van basisschool de Regenboog. Zelf zou hij nooit op het idee gekomen zijn, maar de mooie Marloes en de onpeilbare Ronnie hebben hem zover gekregen. Al snel heeft het afluisterclubje interessante informatie in handen. Informatie waarmee ze juf Nel, die afschuwelijke juf, flink dwars kunnen zitten. Maar het geweten van Ben begint te knagen. Wil hij dit wel? De dingen die ze te weten komen over hun vertrouwde basisschool brengen hem in verwarring. Hoe meer de kinderen zich mengen in de volwassen kant van de school, hoe moeilijker het wordt om te stoppen met hun illegale praktijken. Het zorgeloze leventje van Ben staat al snel op zijn kop. De invloed van zijn nieuwe vrienden en de blik in de volwassen wereld dwingen hem om moeilijke keuzes te maken. En als alles dan enorm uit de hand dreigt te lopen, met grote gevolgen voor de school, moet Ben de moeilijkste keuze van zijn leven maken.

Stel je voor dat je de meesters en juffen van je school kunt afluisteren. Dat je precies kunt horen wat ze met elkaar bespreken. Of wat ze tijdens de koffiepauze over je klasgenoten te zeggen hebben. Je zou met je oren klapperen. Dingen horen die niet voor kinderoren bestemd zijn. Wat zou je doen met die geheimen?
Voor Ben van Klaveren is dat een belangrijke vraag. ‘Brave Ben’ heeft namelijk zijn spionagemicrofoontje verstopt in de lerarenkamer van zijn school. Zelf zou hij nooit op het idee gekomen zijn, maar Marloes en Ronnie hebben hem zover gekregen. Al snel heeft het afluisterclubje interessante informatie in handen. Informatie waarmee ze juf Nel, de verschrikkelijkste juf ooit, flink dwars kunnen zitten. Maar wil Ben dat wel? Durft hij verder te gaan? Als alles enorm uit de hand dreigt te lopen, moet Ben echte keuzes maken. Gaat hij door of stopt hij met wat hij zelf in gang heeft gezet?

Kiddowz.net
Recensie door Linda Meester

Het is vrijdagavond, de deurbel gaat en daar staat de uitgever van Uitgeverij BLOP. Hij komt persoonlijk het meesterlijke debuut van Peter Elshout brengen. Hij vertelt hoeveel aandacht er in het boek gestoken is en strijkt liefkozend met zijn hand over de kaft. Die titel spat er van af door het gebruik van een speciaal stofje. Ik bekijk het boek eens met andere ogen en zie dat het gebonden is met een geel karton, dezelfde kleur als het leeslintje. Peter Elshout is leraar in de bovenbouw. Hij krijgt het idee voor dit boek naar aanleiding van een kringgesprek over de vraag: “Heb je wel eens iets op school gehoord dat niet voor jouw oren bestemd is?” De voorbeelden van de kinderen leiden tot het inzicht dat de basisschool niet alleen een plek is voor de kinderen, maar dat er ook tussen de volwassenen van alles gebeurd. Peter hoopt dat de kinderen door het lezen van dit boek inzien dat juffen en meesters ook maar mensen zijn.

De vader van Ben van Klaveren heeft een electronicazaak. Hij krijgt voor zijn verjaardag een spionagemicofoon. Hij wil hem laten zien aan zijn beste vriend Vince, maar die is ziek. Ben speelt nog wat op het plein van de Regenboogschool tot Ronnie hem laat schrikken en vraagt wat hij daar heeft. Ronnie zit bij Ben in de klas en ze hebben eigenlijk nooit eerder met elkaar gesproken. Ronnie pakt zijn cadeau af en rent ermee weg, Ben weet het terug te pakken en legt uit hoe het microfoontje werkt. Ronnie daagt Ben uit om Marloes en Nadine, twee populaire meisjes uit de klas, af te luisteren. Het werkt, maar wat ze te horen krijgen is niet mals. Als Ben een tijd later het microfoontje weg wil halen, wordt hij betrapt door Marloes. Zij betrekt Sandy, een stil meisje, er bij en bedenkt dat ze de lerarenkamer af moeten gaan luisteren. Ze wil weten wat er over hen gezegd wordt. Ze bedenken een plan om het spionagemicrofoontje daar te verstoppen en luisteren wekelijks, via het mobieltje van Ben, de lerarenvergadering af. Ben wil terugkrabbelen maar is niet mans genoeg. Marloes heeft het op juf Nel voorzien en probeert uit alle macht haar overspannen te krijgen. Dan worden er ook nog eens persoonlijke spullen uit de klas gestolen en gaat meneer Roelofs zich ermee bemoeien. Er is bijna geen weg terug, wat Ben ook bedenkt. Misschien kan hij de dief ontmaskeren en alles opbiechten of gooit Marloes roet in het eten?

Het is een spannend verhaal met veel wendingen. Die zijn goed te volgen, omdat er veel zinnen voor gebruikt worden. De pentekeningen, het zijn er niet veel, geven de locatie of gebeurtenis treffend weer. De leeftijdsindicatie op de achterzijde van het boek is 10- 14 jaar. Ik weet niet of de oudere kinderen het verhaal nog leuk vinden. Iets jongere lezertjes zouden het boek per kort hoofdstuk kunnen lezen. De schrijver wil de lezertjes veel meegeven, dat juf Nel ook maar een mens is komt goed uit de verf. Dat er verschil is tussen arm en rijk, ieder kind een andere thuissituatie heeft en we allemaal nog veel moeten leren ook. Ik zie Ben en Sandy sterker worden, ook Ronnie en Marloes blijken aangename kanten te hebben. En er is altijd een weg terug!

Ik vind lezen leuk
Recensie door Mathilde Talens

Het is het beste verjaardagscadeau ooit. Dat weet Ben zeker. Maar wat heb je daaraan als je het niet kunt laten zien aan je beste vriend?
Een beetje verloren staat Ben op het plein van basisschool de Regenboog. Hij is veel te vroeg. Er is nog helemaal niemand. Het grote naambord in regenboogkleuren is veel te fleurig voor deze grijze ochtend. En dat terwijl de dag zo goed begonnen was.
Vanmorgen had Ben al om kwart voor acht ongeduldig voor de deur bij zijn grote vriend Vince gestaan. Het duurde lang voordat er werd opengedaan, maar dat maakte niet uit. Dan kon hij nog even de volgorde bepalen waarin hij zijn cadeaus zou opnoemen. Van minst naar meest leuk. Een poster van André Kuipers, de astronaut. Een bouwpakket van een Russische satelliet. En dan, na een goed getimede stilte, zou hij pas het grootste cadeau onthullen. Hij kon al bijna horen hoe Vince ‘Nee joh! Echt?’ zou roepen. Maar helaas… Hij had de lijst niet nodig gehad. Want in plaats van het rode haar van Vince, was het vriendelijke gezicht van Vince’ moeder door de deuropening verschenen.
‘Vince is ziek,’ had ze gezegd. ‘Hij komt niet naar school vandaag. Was je verjaardag leuk?’
‘Oh, eh… ja, hoor. Heel leuk, mevouw. Doeg!’ (blz. 7)

Ben baalt er van dat Vince ziek is. Aan wie kan hij nu vertellen over zijn supergave verjaardagscadeau. Hij heeft namelijk een afluistermicrofoontje gekregen. Zijn vader verkoopt beveiligingsapparatuur en heeft dit microfoontje voor hem besteld. En nu staat hij als eerste op het schoolplein, hij is veel te vroeg. Even later komt Ronnie en die vraagt waarom hij zo vroeg op school is. Ben vertelt over zijn verjaardagscadeautjes en Ronnie lijkt het leuk om het afluistermicrofoontje te gaan testen. Eigenlijk wil Ben dit niet, maar Ronnie dringt aan. Ze verstoppen het microfoontje in het fietsenhok en luisteren een gesprek tussen Marloes en Nadine af. Na schooltijd probeert Ben zijn microfoontje weer terug te halen, maar hij wordt betrapt door Marloes. Die wil het microfoontje best gebruiken om de meesters en juffen af te luisteren. Ze dreigt Ben te verraden als hij dit niet wil doen. Hij kan niet anders dan instemmen.

‘Wat een gemene opmerking!’ hoort Ben iemand roepen.
‘Laten we allemaal rustig blijven,’ zegt juf Diana paniekerig.
De kinderen in Ronnie’s kamer kijken elkaar met grote ogen aan. Zijn dit de meesters en juffen die hen bij ruzies op het plein uit elkaar trekken? De speaker van het mobieltje kan het lawaai bijna niet aan. Overduidelijk is in elk geval dat de situatie in hun klas de leraren nogal bezighoudt.
‘Zo is het genoeg!’ buldert de directeur boven het lawaai uit. En dan, rustiger: ‘We zijn professionals. We zitten hier om samen deze school te runnen. Op deze manier komen we geen stap verder. Bart, ik wil niet meer dat je zo’n toon aanslaat tegen je collega’s!’
Meester Bart krijgt gewoon op zijn kop, denkt Ben vol ongeloof. Hij ziet hem in gedachten in de koffiekamer zitten. De armen over elkaar, een rode blos op zijn wangen. Dan moet je hem vooral even met rust laten, weet hij.
‘Sorry,’ zegt meester Martin. ‘Ik had de problemen in groep achter er niet bij moeten halen.’
‘Misschien is het wel goed om daar even met elkaar over te praten,’ zegt meneer Roelofs. ‘Ik weet dat het niet op de agenda staat, maar de sfeer in groep acht houdt ons allemaal bezig. Dat blijkt wel… Wat is er toch met die klas aan de hand, Nelleke?’ (blz. 82)

Ben, Ronnie, Marloes en Sandy vinden het spannend om de meesters en juffen af te luisteren. Ze horen hoe er over hen gepraat wordt en hoe de leraren over hen denken. . Toch wil Ben er mee stoppen. Hij weet dat het verkeerd is wat ze doen. Maar hoe kan hij zijn afluistermicrofoontje terug krijgen? En hoe zorgt hij ervoor dat de anderen hem niet verraden?Mening over het boek
Recensie van Mathilde (44 jaar, meisje)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?

Wat vind je van het boek?
????? – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, spannend, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties zijn in zwartwit en laten een paar scènes uit het verhaal zien. Zo krijg je een beeld hoe Ben, Ronnie, Marloes en Sandy er uit zien
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend verhaal waarbij de kinderen er achter komen hoe hun meesters en juffen doen en praten als er geen kinderen bij staan
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil het afluisterapparaatje van Ben wel eens zien
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?

Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf 10 jaar

Mama leest voor
Recensie door Jorine de Bruin

Stel je voor dat je de meesters en juffen van je school kunt afluisteren. Dat je precies kunt horen wat ze met elkaar bespreken. Of wat ze tijdens de koffiepauze over je klasgenoten te zeggen hebben. Je zou met je oren klapperen. Dingen horen die niet voor kinderoren bestemd zijn. Wat zou je doen met die geheimen? Dat is waar het boek Meesterspion om draait. Natuurlijk heb ik dit boek niet helemaal voorgelezen, maar wel (laten/ge)lezen. En ik heb genoten! Wat een meesterlijk verhaal en ontzettend goed verwoord.

Meesterlijk boek
De hoofdpersoon is Ben van Klaveren, alias ‘Brave Ben’. Hij heeft zijn spionagemicrofoontje verstopt in de lerarenkamer van de school. Zelf zou hij nooit op het idee gekomen zijn, maar klasgenoten Marloes en Ronnie hebben hem zover gekregen. Al snel heeft het afluisterclubje interessante informatie in handen. Informatie waarmee ze juf Nel, de verschrikkelijkste juf ooit, flink dwars kunnen zitten. Maar wil Ben dat wel? Durft hij verder te gaan? Als alles enorm uit de hand dreigt te lopen, moet Ben echte keuzes maken. Gaat hij door of stopt hij met wat hij zelf in gang heeft gezet?

Het boek leest als een trein en geloof me, tussentijds wil je niet bij een station uitstappen. De illustraties laten de tekst daadwerkelijk tot leven komen en je gaat je al snel identificeren met Ben, Marloes of Ronnie. Want alle drie hebben ze hun geheimen en beleven ze het verhaal op een eigen manier. Een kanjer van een boek om in je koffer voor de vakantie te stoppen of jezelf of kind mee te belonen. Hier krijg je geen spijt van.

Conclusie: Een meesterlijk geschreven boek waar je kind (en/of jezelf) van zult smullen.

leukheid
Recensie door Anne

De meesterspion is geschreven door Peter Elshout, voor mij eigenlijk altijd nog een beetje ‘meester Peter’. Zelf heb ik nooit les van hem gehad, maar mijn zusje wel. Toen ik hoorde dat hij een boek had geschreven wist ik meteen dat ik dit boek wilde lezen. Toen ik een praatje met hem maakte op de braderie in Katwijk aan de Rijn besloot ik het boek te kopen, het boek dat ik heb is gesigneerd voor de familie, zodat mijn zusje en broertje hem ook kunnen lezen! Een tijdje geleden won ik bij ikvindlezenleuk een boekenpakket waar ook Meesterspion bij zat, mijn schoonzusje is hem nu ook aan het lezen, misschien zorgt ze er wel voor dat ook mijn broertje hem nog gaat lezen?Meesterspion - LeukheidDe kaft van het boek spreekt mij erg aan. De achtergrond is donker, wat een spannend gevoel geeft, de vier hoofdpersonen worden duidelijk afgebeeld zoals ze ook in het verhaal beschreven worden en dat is fijn voor het plaatje dat je in je hoofd schetst van deze personen. Daarnaast springt de titel van het boek eruit doordat het grote oranje letters zijn die iets dikker zijn, je voelt ze als je er met je hand overheen gaat. In het boek zijn ook een aantal illustraties die op dezelfde manier zijn vormgegeven als de kaft. Erg mooie zwart-wit tekeningen die het verhaal nog echter maken!

In het boek lees je over Ben die voor zijn verjaardag een afluistermicrofoon heeft gekregen. Ben komt in verschillende situaties terecht waar hij lastige keuzes moet maken. Je wordt als lezer meegenomen in het hoofd van Ben, wat denkt hij, welke ‘goede’ en ‘slechte’ gedachten spoken er rond in zijn hoofd? Je leest welke keuzes hij maakt en hoe hij zich daarbij voelt. Ben op is op zoek naar de echte Ben, hij is op zoek naar wie hij is. Moet hij het ene doen omdat de anderen hem dan stoer vinden of het andere omdat dat meer past bij wie hij echt is?

Waarom zijn mensen soms anders dan ze zich voordoen? Waarom doen klasgenoten maar ook leerkrachten zich soms anders voor dan ze zijn? Dit is een thema in dit boek wat ik erg kan waarderen. Als ik terug kijk op mijn basisschool en middelbare school tijd heb ik vergelijkbare dillema’s gehad. ‘Ga ik nu bijvoorbeeld naar de meester toe om te zeggen wat de anderen hebben gedaan, of ga ik met de andere mee omdat ze me dan stoer vinden?’ Het was voor mij en denk ook voor andere lezers erg prettig om te ervaren dat iedereen dillema’s heeft over wat goed is en voelt en wat niet.

Wat ik als leerkracht goed vind is dat er in dit boek wordt omgeschreven dat leerkrachten ook maar mensen zijn die soms foute keuzes maken, verkeerde dingen doen, hun dag niet kunnen hebben en ook ruzie kunnen maken.

Meesterspion is een leuk en spannend boek voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar!